Probleemoplossend denken is een probleem - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Suzanne Venes - WaarBenJij.nu Probleemoplossend denken is een probleem - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Suzanne Venes - WaarBenJij.nu

Probleemoplossend denken is een probleem

Door: Suzanne

Blijf op de hoogte en volg Suzanne

02 November 2007 | Gambia, Banjul

Woensdag de 31e was het een drukke dag! Ik had afgesproken met Dodou de chauffeur dat ie om half 9 op kantoor zou zijn zodat we rond 9.15 in Brikama konden zijn en dan nog 3 kwartier(oftewel ruim genoeg tijd) hadden om alles klaar te zetten voor alle scholen die we uitgenodigd hadden. Dinsdag had ik Dodou ongeveer 4 keer gevraagd of hij wel op tijd zou komen en alle spullen die ik mee moest nemen klaargezet... ik was er woensdagmorgen om half 9 dan ook helemaal klaar voor!

Het begon goed Dodou kwam iets over achten al aanwandelen...pfoeh opluchting. Dus toen ik had ontbeten liep ik naar Dodou toe en vroeg of hij klaar was om te gaan. Hij vertelde me toen dat ie geen autosleutel had....aaaaaaaaaaaah! Na even praten kwam ik erachter dat Dam de sleutel had.... Dam bellen... zou binnen 10 minuten op kantoor zijn.... Toen vertelde Dodou dat we eigenlijk Nacee ook nog even moesten ophalen en op kantoor afzetten voor we naar Brikama konden... bij haar aangekomen bleek zij gelukkig al onderweg naar kantoor te zijn dus konden we eindelijk op weg naar Brikama. Er zat niet heel veel benzine meer in de tank.. dus maar even navraag gedaan bij Dodou
S:"Hebben we echt genoeg benzine om naar Brikama te gaan en daarna nog allemaal scholen in Wellingara te bezoeken?"
D: "Ya menn... the car can bring us back to the office"
Nou ja hij zal het wel weten

Sulayman Badjie was al in Brikama (woont hij dichtbij dus hij was rechtstreeks gegaan). Daar aangekomen zette ik iedereen meteen maar even aan het werk.... Claudius moest mijn laptop aansluiten op de grote flatscreen tv voor onze powerpoint presentatie en Kebba ging limonade maken. Laatste dingen snel even doorgenomen met Sulayman en toen kwam de eerste school er al aan. Een stuk of 20 leerlingen allemaal netjes in hun school uniform en 2 leraren.... even later volgden de andere scholen ook en toen zat de cinema zo goed als vol (zie foto) Na het maken van de foto kwam er zelfs NOG een school bij...maar na een beetje proppen paste het net.

Sulayman hield een leuke presentatie (en af en toe vulde ik hem aan).... kinderen en leraren luisterden goed... de leerlingen maakten zelfs aantekeningen :). Daarna was het tijd voor de vragenronde... heel veel goede vragen en iedereen was heel erg enthousiast. Kebba en Sannet gingen snel even rond met limonade voor iedereen. En uiteindelijk ging iedereen weer terug naar school... en alle inschrijvingsformulieren (voor de computerlessen) die bij de kassa lagen waren weg... :D

Spullen ingepakt en door! Op naar Wellingara!Even hoi zeggen in het cafe... Hoi! Daar hebben we Sander en Sail(?)( Hij is nieuw...ben er nog steeds niet precies achter wat zijn naam nou is)opgepikt want Sander wilde graag mee om te kijken bij de scholen en Sail (?) moest ons de weg wijzen naar de scholen die we wilden bezoeken. In wellingara aangekomen deelde Dodou mee dat we nog wel thuis konden komen met de benzine maar niet meer alle scholen langskonden.......aaaaaaaaaaaaaah! Ja dat was een probleem...nou dan houd het op.... tenminste in de ogen van de gambianen... want probleemoplossend denken doen ze hier niet zo aan. Ik kreeg er ondertussen al koppijn van... maar ik had een oplossing bedacht. Ik Dam bellen... geregeld dat Dodou naar kantoor reed... benzinecoupon kreeg... ging tanken... en weer terug kwam... wij ondertussen vast 2 scholen die op loopafstand lagen bezoeken en dan zouden we elkaar weer treffen bij het cafe. Best wel goed idee van de toubab.

Toen Dodou weer terug was de andere scholen bezocht.. weer was iedereen heel enthousiast en dankbaar.. leuk! 1 headmaster las onze flyer die we hem gaven en zei toen: Waren jullie laatst niet op GRTS (tvzender) met de back to school raffle .........yeay onze zendtijd heeft nut gehad! En op 1 school kwamen we ook wat Nederlandse meisjes tegen... wel grappig... zij hebben ook een waarbenjij.nu pagina dus had ook af en toe verhaaltje van hen gelezen maar had geen idee waar in Gambia ze ergens zaten. Eind van de dag had ik keelpijn en was ik moe....maar we hadden wel veel voor elkaar gekregen!

Oeh verhaal word te lang ... Donderdag halve dag op kantoor gewerkt en halve dag in mijn huisje aan schoolopdracht. Vandaag ook halve dag aan schoolopdracht gewerkt en nu is het weer weekend..yeay! Omar, Nacee en Sulayman (Njie, een andere Sulayman dan zostraks)zijn donderdagavond trouwens naar Europa vertrokken... hebben eerst paar dagen conferentie in Belgie daarna paar dagen in NL. Als het goed is komt Sulayman terug met een pakketje voor mij... kan niet wachten!

Maaareh ondertussen weten jullie wel hoe het hier gaat... hoe gaat het bij jullie? Als iedereen nou even reageert dan is ten eerste mijn hele dag weer goed en ten tweede ben ik dan weer helemaal op de hoogte van wat er allemaal gebeurt! :D

Spreek jullie snel weer X Suzanne

ps check ook mijn 3 nieuwe fotos onder het bericht :)

• 02 November 2007 - 19:05

Combi:

Nou combi, het regent hier, en het is koud. Verder gaat het allemaal prima. Maandag is Rich jarig, maar we vieren het zondag. Je bent van harte uitgenodigd, kom je ook een taartje eten. Je hoeft geen zwemkleren mee te nemen, en je wordt niet thuis gebracht. Ik heb vanaf morgenavond ( 21.30 uur) een week vakantie, lekker !!!!!!!!!!. Ik neem Jimmes een paar dagen mee, gezellie.
    Oja, gefeliciteerd met jullie 3 jarig jubileum. Is je dag nu goed ????, nou doeg. !!!!. Liefs van de andere combi

• 04 November 2007 - 13:44

Marloes S:

Je hebt altijd wel iets leuks te vertellen. Leuk man. Maar heb je nu al eens je bank gekregen waar je het over had in een van de aller eerste berichten? Veel Plezier.
    Kus Marloes S